wtorek, 5 lutego 2008

Botwina - specjał ze śledziem

Składniki:


  • 1/2 pęczka botwiny z buraczkami,
    cebula,
    jabłko,
    sól,
    2 łyżeczki octu,
    łyżka oleju,
    3 łyżki gęstej śmietany,
    pęczek rzodkiewek,
    4 duże liście sałaty,
    2 jajka na twardo,
    4 połówki śledzi w zalewie,

  • przygotowanie - 1 godzina,
    gotowanie 20 minut,
    dla 4 osób.

Wykonanie:

Botwinę oczyścić, umyć, pokroić w kawałki. Buraczki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w słupki. W rondlu zagotować 3 szklanki wody, posolić, zakwasić łyżeczką octu, wrzucić buraczki. Buraczki gotować 15 minut. Dodać botwinę, gotować jeszcze kilka minut. Warzywa odcedzić, ostudzić, wrzucić do salaterki, dodać cebulę i jabłko. Do miseczki wlać olej, pozostały ocet, przyprawić pieprzem, solą, cukrem, dobrze wymieszać, wlać śmietankę, ponownie wymieszać. Sosem polać warzywa Odstawić na 30 minut. Liście sałaty opłukać, osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć listki, pozostawić krótkie łodyżki. Śledzie opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na dzwonka. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Na półmisku ułożyć liście sałaty. na każdym śledzie, botwinę i buraczki w śmietanie, rzodkiewki i jajka. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz