wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie solone z duszonymi jabłkami

Składniki:


  • 50 dkg śledzi solonych,
    30 dkg jabłek (antonówki),
    10 dkg cebuli,
    4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
    4 łyżki oliwy lub oleju,
    2 łyżki cukru,
    sok z cytryny lub ocet owocowy,
    przyprawa chilli lub ostra sproszkowana papryka,
    pieprz,
    sól,
    goździki.

Wykonanie:

Wymoczone śledzie solone umyć. Sprawić, usuwając wnętrzności, opłukać, odkrajać łebki. Ostrożnie zdjąć skórkę, uważając, żeby nie uszkodzić mięsa. Z przygotowanych w ten sposób śledzi wykroić filety, usunąć z nich kręgosłup wraz z częścią ości. Filety oczyścić z pozostałych ości, wyrównać i pokrajać w poprzek na połówki lub części - w zależności od długości, ułożyć w postaci całych tuszek na półmisku. Jabłka umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny lub octem owocowym. Pokrajać w cienkie cząstki, usuwając gniazda nasienne, włożyć do rondla, posypać cukrem, podlać 2 łyżkami wrzącej wody, udusić. W trakcie duszenia jabłka powinny się całkowicie porozpadać. W miarę potrzeby należy podlewać wrzącą wodą. Mieszać podczas duszenia, uważając, żeby się jabłka nie przepaliły. Odstawić, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w jak najdrobniejszą kostkę lub utrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozdrobnioną cebulę oprószyć solą i cukrem, pozostawić na kilka minut, żeby zmiękła, a następnie połączyć do smaku solą, cukrem, papryką i pieprzem. Dodać utłuczone goździki. Ułożone na półmisku śledzie lekko skropić octem owocowym lub sokiem z cytryny i obłożyć przygotowanym dodatkiem, polać oliwą lub olejem. Ozdobić listkami pietruszki i pomidorami. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz