CIASTO:
- 20 dag mąki,
20 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,
MASA:
20 dag drobno pokruszonych orzechów,
20 dag cukru pudru,
4 białka,
cukier waniliowy.
Wykonanie:
Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz