sobota, 2 lutego 2008

Rożki z masą orzechową

Składniki:

CIASTO:

  • 20 dag mąki,
    20 dag masła,
    3 żółtka,
    2 łyżki gęstej śmietany,

    MASA:

  • 20 dag drobno pokruszonych orzechów,
    20 dag cukru pudru,
    4 białka,
    cukier waniliowy.


Wykonanie:

Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, razem ubijać jeszcze 10 minut, po czym wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na dwie części, na każdą część nałożyć trochę masy i zwinąć rożek. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz