sobota, 2 lutego 2008

Mintaj zapiekany

Składniki:

  • 80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),
    2 duże cebule czerwone,
    2łyżki mąki,
    łyżka soku z cytryny,
    3 -4 łyżki oleju,
    łyżka masła,
    szklanka śmietany,
    jajo,
    po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego
    rozmarynu,
    natka pietruszki lub koperek,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, opruszyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczarkami ziemniakami i surówką z marchwi i selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz