piątek, 1 lutego 2008

Kaczka w pomarańczach

Składniki:

  • kaczka o wadze ok. 1 kg.,
    0,2 l. soku z pomarańczy,
    2 duże pomarańcze,
    3 świeże liście szałwi,
    gałązka tymianku,
    50 g. masła,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem z ziołami włożyć do kaczki. Otwór zszyć lub spiąć wykałaczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Kaczkę wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut pod przykryciem. Potem odwrócić, polać sokiem pomarańczy i bez przykrycia piec ok. 50 minut, od czasu do czasu polewając. Kaczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na nagrzaną płytę, żeby nie wystygła. Sos wygotować na syrop. Dodać resztę masła, przyprzwić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kaczkę poporcjować, przybrać pomarańczą obraną ze kórki i pokrojoną w plastry. Podawać razem z sosem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz