piątek, 1 lutego 2008

Sałatka ananasowo-selerowa

Składniki:

  • 40 dag selera naciowego,
    2 torebki ryżu (25 dag),
    10 dag łuskanych orzechów włoskich,
    1 puszka ananasa,
    4 czubate łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany,
    sok z 1/3 cytryny,
    sól i pieprz,

Wykonanie:

Seler opłukać, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić. Orzechy posiekać, ananasa osączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć majonez z sokiem z cytryny i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z otrzymanym sosem, wstawić do lodówki, a następnie przełożyć do plastykowego pojemnika lub słoja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz