sobota, 2 lutego 2008

Dorsz po grecku

Składniki:

  • 6 kostek filetów z dorsza (70 dag),
    8 cebul (60 dag),
    1/2 szklanki oliwy,
    2 pomidory,
    2 cytryny,
    2 łyżki masła,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżeczki soli,
    1 łyżeczka pieprzu.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem. Włożyć umyte,osączone posolone filety. Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem. Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny. Skropić potrawę wodą ( ok. 1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C. Piec 30 min. Podawać polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz