sobota, 2 lutego 2008

Szczupak pieczony

Składniki:

  • 1 szczupak (ok.1,7 kg),
    1 szklanka gęstej śmietany,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka mieszanych ziół (bazylia, majeranek, estragon,
    cząber),
    sok z 1/2 cytryny,
    sól,
    pieprz,
    4 łyżki oliwy lub oleju,
    gałązki pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

Rybę oskrobać, odciąć płetwy, usunąć oczy, dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny. Zioła zmieszać z pieprzem i solą, a następnie natrzeć nimi rybę w środku i na zewnątrz. Oliwę wlać do brytfanny. Rybę ułożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 - 180 st.C. Gdy szczupak zacznie się rumienić,posypać go bułką tartą i piec jeszcze 20 - 30 min. Masło roztopić i wymieszać ze śmietaną. Kilka minut przed końcem pieczenia polać rybę śmietaną. Gorącą przełożyć na półmisek wyłożony sałatą, pokroić na porcje, polać sosem od pieczenia i przybrać gałązkami pietruszki. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz