2 solone śledzie
1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki
2 jaja ugotowane na twardo
duże winne jabłko
1 - 2 korniszony
2 - 4 marynowane grzybki
2 - 3 marynowane śliwki
pół szklanki majonezu
łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
szczypta cukru
sól
pieprz.
Wykonanie:
Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko ochłodzić.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz