wtorek, 5 lutego 2008

Sałatka polska

Składniki:


  • 2 solone śledzie
    1 1/2 szklanki ugotowanej drobnej fasolki
    2 jaja ugotowane na twardo
    duże winne jabłko
    1 - 2 korniszony
    2 - 4 marynowane grzybki
    2 - 3 marynowane śliwki
    pół szklanki majonezu
    łyżeczka soku z cytryny
    natka pietruszki
    szczypta cukru
    sól
    pieprz.

Wykonanie:

Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, połączyć ze śledziem i fasolką. Drobno pokrojone grzybki, śliwki i korniszony dodać do śledzi, polać majonezem, doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i lekko ochłodzić.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki oraz jednym jajem, a ćwiartkami drugiego przybrać sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz