wtorek, 5 lutego 2008

Śledź w sosie pomarańczowym

Składniki:


  • 60 dkg solonych filetów śledziowych (matijasy)
    3/4 szklanki mleka
    1 pomarańcza
    1 winne jabłko
    kiszony ogórek
    3 - 4 łyżki majonezu
    łyżka soku z cytryny
    cukier
    sól
    pieprz.

Wykonanie:

Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz