sobota, 2 lutego 2008

Ryba po gdańsku

Składniki:

  • 60 dag ryby (karpia lub sandacza)
    8 dag słoniny lub wędzonego boczku,
    3 dag masła,
    60 dag ziemniaków,
    cebula,
    strąk marynowanej papryki,
    pomidor,
    pół szklanki śmietany,
    łyżka mąki,
    sól i pieprz.

Wykonanie:

Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikować plasterkami słoniny lub boczku. Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skórki i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut. W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z pikantną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz