sobota, 2 lutego 2008

Ryba po marynarsku

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza lub morszczuka,
    4 ziemniaki,
    marchewka,
    pół selera,
    2 cebule,
    10 dag śmietanki,
    pół szklanki soku pomidorowego,
    ząbek czosnku,
    sok z cytryny,
    mąka,
    olej,
    natka pietruszki,
    sól i pieprz.

Wykonanie:

Filety rozmrozić, umyć, osuszyć w ściereczce, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wzystko podsmażyc na oleju. Wyłożyć jarzyny na żaroodporny półmisek, ułożyć porcje ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym, posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz