Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2-3 cebule
1 ząbek czosnku
2 papryki chili1 mango
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
2 łyżeczki curry
0,5 szklanki wywaru z warzyw
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki konfitury morelowej
2-3 łyżeczki soku z cytryny
zielenina do dekoracji
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paski. Mocno rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim mięso. Cebule oraz czosnek obrać, a następnie pokroić w plasterki. Paprykę chili oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę, czosnek oraz paprykę chili dorzucić do mięsa. Smażyć kilka minut, posypać curry, podlać wywarem z warzyw oraz śmietaną. Dodać konfiturę i gotować pięć minut na wolnym ogniu. Mango umyć, obrać, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić na plasterki. Kilka kawałków odłożyć, a resztę pokroić w paski. Do mięsa dodać mango i dusić jeszcze kilka minut. Przyprawić według uznania. Przed podaniem udekorować kawałkami mango oraz zieleniną. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz