sobota, 7 marca 2009

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
2 cebule
2 marchwie  2 pietruszki
pół selera
4 fyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
słodka i ostra mielona papryka
mielony kminek
sól, pieprz
3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
250 g kaszy gryczanej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, oczyścić, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Warzywa obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć czosnek, usmażyć na brązowo, wyjąć i wyrzucić. Na czosnkowej oliwie podsmażyć kawałki mięsa razem z cebulą. Dodać przyprawy, wlać pół szklanki bulionu i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać kaszę oraz warzywa. Wlać resztę bulionu, aby kasza była przykryta. Doprawić do smaku ziołami. Gotować razem na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 20 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz