sobota, 7 marca 2009

Pieczeń z kaszy gryczanej z papryką i pieczarkami

Składniki:
250 g kaszy gryczanej
200 g startego żółtego sera 
0,51 bulionu grzybowego z kostki
3 jajka
3 kolorowe papryki
tymianek, bazylia, mielona papryka
cebula
sól, pieprz
2- 3 ząbki czosnku
2 pomidory
300 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Kaszę przebrać, opłukać, dokładnie osaczyć i wsypać do garnka z gorącym bulionem. Kaszę zamieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia. W tym czasie umyte strąki papryki opiec w piekarniku nagrzanym do 200°C, ostudzić, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i pokroić na paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć. Połowę pieczarek odłożyć, a resztę pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć razem przez 5 minut, mieszając. Do ostudzonej kaszy gryczanejdodać pieczarki podsmażone z cebulą, starły żółty ser oraz jajka. Doprawić ziołami, mieloną papryka, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania natłuścić, posypać tartą bułką. Połowę przygotowanej kaszy włożyć do formy, wyrównać łyżką. Na warstwie kaszy ułożyć paski papryki i przykryć resztą kaszy. Wierzch obłobłożyć pokrojonymi na plasterki pieczarkami i pomidorami. Posypać wiórkami masła oraz startym żółtym serem. Wstawić piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz