poniedziałek, 9 marca 2009

Kotlety schabowe w kiszonej kapuście


Składniki: 
4 kotlety ze schabu
100 g boczku
200 g kapusty kiszonej
50 g suszonych śliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jabłka
5 łyżek oleju
majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę przelewamy wodą, odciskamy i drobno siekamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami. Kotlety nacieramy roztartym czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładamy do kapusty. Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dusimy całość do miękkości. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. Na deser polecamy soczyste pomarańcze. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz