piątek, 3 kwietnia 2009

Wołowina duszona w warzywach

Składniki:

500 g małych ziemniaków
2 marchwie
500 g wołowiny
3-4 łyżki mąki
2-3 ząbki czosnku
200 g małych pieczarek
2 gałązki rozmarynu
I 2 listki laurowe
I 2 szklanki bulionu warzywnego
I 4 łyżki oleju > 2 cebule
2-3 ząbki czosnku
200 g małych pieczarek
2 gałązki rozmarynu
2 listki laurowe
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki oleju
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na plasterki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju razem z obraną i posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Przełożyć do żaroodpornej formy. Tak samo obsmażyć ziemniaki i marchew oraz pokrojone na cząstki pieczarki. Warzywa i pieczarki dodać do mięsa. Włożyć gałązki rozmarynu i listki laurowe. Wlać gorący bulion. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C Piec około 50 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz