piątek, 3 kwietnia 2009

Spaghetti po bolońsku

Składniki:

2 cebule
2 łyżki oleju
300 dag mielonej wołowiny
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (150 ml)
1 puszka pomidorów bez skóry 
3-4 łyżki marynowanych oliwek
3-4 łyżki posiekanej bazylii
2-3 ząbki czosnku
suszony tymianek, mielona papryka
sól, pieprz
400 g makaronu spaghetti  
50 g tartego parmezanu

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso i smażyć aż będzie brązowe. Wlać wino. Wymieszać z pomidorami rozgniecionymi widelcem z zalewą oraz pokrojpnymi na plasterki oliwkami i posiekaną bazylią. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Mięsne raragout doprawić pikantnie prezeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilosci osolonego wrzątku, osączyć i wymieszać  z mięsnym sosem. Posypać starym parmezanem i posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz