czwartek, 21 maja 2009

Szaszłyki z wieprzowiny

Składniki:

500 g łopatki
150 g wędzonego boczku
1-2 cebule
1-2 małe cukinie
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:
Łopatkę umyj, osusz i pokrój w kostkę, wędzony boczek pokrój w niezbyt grube paski. W misce wymieszaj roztarty czosnek z solą , pieprzem i oliwą z oliwek . W tak przygotowanej marynacie zamarynuj kawałki łopatki i odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce.Paprykę umyj, osusz usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój plastry o grubości około 1 cm. Obraną cebulę przetnij wzdłuż na 6-8 części, po czym każdą przekrój jeszcze na pół. Wszystkie przygotowane składniki ponadziewaj na przemian na uprzednio zwilżone wodą szpadki. Następnie grilluj szaszłyki na gorącym grillu przez około 20 minut często je obracając. Gotowe możesz podawać z ryżem i ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz