piątek, 22 maja 2009

Karkówka w marynacie miodowej z dodatkiem aromatycznego pieprzu

Składniki:

600 g karkówki wieprzowej (po 100 g na 1 kotlet)
5 łyżek płynnego miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
ziarnisty pieprz Mikado, sól

Wykonanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój na 6 kotletów. Każdy kotlet lekko rozbij. W misce wymieszaj miód z oliwą z oliwek , musztardą i grubo zmielonym czarnym pieprzem Mikado. Całość dopraw do smaku solą i tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso, po czym odstaw na około 1-2 godziny w chłodne miejsce. Następnie piecz karkówkę na gorącym grillu z obu stron do chwili, aż mięso się zarumieni. Gotowe kotlety podawaj z sosem do steków , z ryżem ugotowanym na sypko lub ulubioną sałatką.

1 komentarz: