Składniki:
2 cytryny
5-6 łyżek oleju
1 tyżka suszonych ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 sprawione pstrągi (po ok. 350 g)
po 4 gałązki rozmarynu, estragonu i natki pietruszki
2 łyżki masła
mielona papryka
Wykonanie:
Przygotować marynatę: cytryny umyć, osuszyć. Z jednej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i skórką startą z cytryny. Dodać zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Ryby opłukać, osuszyć, posmarować w środku i na zewnątrz marynatą. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Następnie do środka każdej ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz po gałązce przygotowanych ziół. Wysmarować masłem 4 odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i oprószyć mieloną papryką. Ryby ułożyć na środku kawałków folii i szczelnie zawinąć. Pakieciki położyć na ruszcie grilla. Piec nad żarzącymi się węglami po około 15 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz