sobota, 23 maja 2009

Pstrąg z rusztu

Składniki:

2 cytryny
5-6 łyżek oleju
1 tyżka suszonych ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 sprawione pstrągi (po ok. 350 g)
po 4 gałązki rozmarynu, estragonu i natki pietruszki
2 łyżki masła
mielona papryka

Wykonanie:
Przygotować marynatę: cytryny umyć, osuszyć. Z jednej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i skórką startą z cy­tryny. Dodać zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Ryby opłukać, osuszyć, posmarować w środku i na ze­wnątrz marynatą. Odstawić pod przykryciem do lo­dówki na 30 minut. Następnie do środka każdej ryby włożyć po kilka plasterków cytryny oraz po ga­łązce przygotowanych ziół. Wysmarować masłem 4 odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i oprószyć mieloną papryką. Ryby ułożyć na środku kawałków folii i szczelnie zawinąć. Pakieciki poło­żyć na ruszcie grilla. Piec nad żarzącymi się węgla­mi po około 15 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz