Składniki:
cytryna
1 limonka
1 cebula szalotka lub dymka
I-2 ząbki czosnku
I łyżka drobno posiekanych ziół (bazylii, rozmarynu, tymianku)
1/4 szklanki bulionu warzywnego
3-4 łyżki sosu sojowego
10-12 łyżek oliwy
sól, pieprz
4 filety z łososia po ok. 200 g
Wykonanie:
Przyrządzić marynatę: cytrynę i limonkę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok, odrzucając pestki. Obraną szalotkę i ząbki czosnku posiekać. Zmiksować zioła z bulionem warzywnym, sokieki skórką z cytrusów, sosem sojowym oraz szalotką i czosnkiem. Na koniec dolać oliwę i doprawić szczyptą soli i dużą szczyptą mielonego pieprzu. Filety z łososia opłukać, osuszyć, wyjąć ości i z obu stron posmarować marynatą ziołową. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ułożyć na tackach do grillo-wania. Umieścić nad żarzącymi się węglami. Piec po 7-8 minut z obu stron. W czasie pieczenia filety kilkakrotnie posmarować marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz