sobota, 7 marca 2009

Świąteczny sernik

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
ok. 10 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka połówek brzoskwiń z puszk
20 dag rodzynek
Masa serowa: 
0,5 kilograma twarogu
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Masa kokosowa: 
20 dag wiórków kokosowych
pół kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto: Z mąki, cukru, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia oraz śmietany zagnieść ciasto i włożyć je do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto, zasypać wcześniej sparzonymi rodzynkami. 
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z wcześniej dwukrotnie zmielonym serem. Dodać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na owoce.
Masa kokosowa: Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, a następnie tak przygotowaną masę wyłożyć na ser. Sernik wstawić do piekarnika (ok. 200 st. C) i piec około godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz