sobota, 7 marca 2009

Medaliony w galaretce z korniszonami i winogronami

Składniki:
1 kromka pieczywa tostowego
1 mała cebula
1 jajko
30 dag mielonego mięsa
sól
pieprz
słodka papryka
70 dag schabu
3 łyżki oleju
2 łyżeczki żelatyny
pół marchewki
200 ml rosołu
3 łyżki sherry
5 korniszonów
3 marynowane cebulki
kilka winogron i truskawek
trochę mandarynek z puszki
kilka gałązek natki pietruszki i majonez do dekoracji
Wykonanie:
Chlebek tostowy namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać, posiekać. Chlebek odcisnąć, zagnieść z mięsem, jajkiem, cebulką, solą, pieprzem i słodką papryką. Uformować 10 małych krążków. Schab pokroić na 15 grubych plasterków, smażyć je 4 minuty na oleju. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz przełożyć krążki mielonego mięsa, smażyć 6 minut, wystudzić. Żelatynę rozpuścić. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Rosół zagotować, dodać marchewkę, gotować 4 minuty, wyjąć. Do rosołu wlać sherry i 1 łyżkę zalewy z ogórków, przyprawić. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wystudzić. Korniszony osączyć, pokroić w wachlarzyki. Cebulki pokroić na ćwiartki, winogrona na połówki, truskawki w plasterki. Krążki z mielonego mięsa obłożyć korniszonami, cebulkami, marchewką i listkami natki. Plastry schabu obłożyć winogronami, truskawkami, mandarynkami i natką. Całość posmarować tężejącą galaretką, włożyć na 30 minut do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem udekorować kleksami majonezu i gałązkami natki pietruszki. Posypać słodką papryką.

Złowione na:
Gery.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz