Składniki:
200 g pęczaku
cukinia
cebula
marchew
papryka
3 łyżki oliwy
2 filety z piersi kurczaka
200 g pieczarek
puszka pomidorów bez skórki w soku własnym
2 - 3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Wykonanie:
Pęczak opłukać, zalać 3 szklankami wody i gotować do miękkości na małym ogniu przez około 30 minut, aż wchłonie cały płyn. Warzywa umyć, oczyścić, obrać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę mięso i paprykę. Usmażyć na złoty kolor, mieszając. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchew i cukinię. Smażyć razem, mieszając przez 2 - 3 minuty. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Włożyć ugotowany pęczak. Całość doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15 minut, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Posypać ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz