piątek, 6 marca 2009

Babka drożdżowa

Składniki: 
0,5 kilograma mąki
ponad pół szklanki mleka
15 dag cukru, 10 dag masła
6 żółtek
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, trochę ciepłego mleka i wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 
Do żółtek dodać sól, cukier i cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. 
Do miski przesiać mąkę, wlać podrośnięte drożdże, dodać utarte żółtka i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, przełożyć do formy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni 2/3 formy, włożyć do piekarnika o temp. 180 st. C, piec ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier do babki
Składniki:
1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki wody, kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę i od razu posmarować lukrem babkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz