poniedziałek, 23 lutego 2009

Sałatka kalifornijska

Składniki na 4 porcje:
pół pieczonego kurczaka
4 pomarańcze
1 biały grejpfrut
4 plastry ananasa z puszki 
2-3 łodygi selera naciowego
mała sałata masłowa
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku cytrynowego 
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
tabasco, czerwony pieprz, sól


Wykonanie:

Z pieczonego kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości. Mięso pokroić na kawałki. Umyte pomarańcze i grejpfruta obrać ze skórki, usunąć białą warstwę, wykroić spomiędzy błonek miąższ i przekroić go na połówki. Wyciekający sok zlać do miseczki. Plastry ananasa pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego umyć, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki. Liście sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki. Chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski.
Sos:
Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, miodem, sokiem z pomarańczy i grejpfruta oraz 2-3 łyżkami zalewy z ananasów. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, tabasco, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać natką pietruszki, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz