4 banany
2 jajka
20 dag mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżeczki masła
2 łyżeczki soku z cytryny i cukier puder
oliwa
Wykonanie:
Jajka wymieszać ze szklanką mleka, szklanką wody (może być gazowana, ciasto będzie wtedy bardziej delikatne), mąką oraz szczyptą soli. Rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i wlewać łyżką wazową ciasto w takiej ilości, żeby pokryło cienką warstwą powierzchnię patelni. Usmażyć naleśniki. Obrane banany pokroić w grube plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i umieścić pokrojone banany. Smażyć chwilę, po czym obrócić na drugą stronę. Na każdym naleśniku ułożyć plasterki bananów i dokładnie zawinąć. Gotowe naleśniki położyć na patelni i pozostawić na ogniu, aż lekko się zrumienią. Naleśniki można posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz