Składniki: (4 porcje)
2 ugotowane filety z piersi kurczaka
20 dag krewetek (z zalewy)
2 pomarańcze
1cienki por sałatkowy
2 pomidory
15 dag małych pieczarek
3 - 4 gałązki melisy
dressing śmietankowy
pól szklanki śmietany sałatkowej
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki keczupu
łyżki octu jabłkowego
łyżka likieru pomarańczowego
tabasco
sól, pieprz
Wykonanie:
Przyrządzić dressing mieszając śmietanę z sokiem pomarańczowym, ketchupem, octem jabłkowym. Doprawić do smaku likierem pomarańczowym, kilkoma kroplami tabasco, solą oraz pieprzem. Ugotowaną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Krewetki osaczyć z zalewy. Pomarańcze obrać, oczyścić z białej warstwy. Wykroić miąższ. Por oczyścić z zewnętrznych liści, odciąć korzonki i przyciąć ciemnozielone końce liści, opłukać. Pokroić na plasterki i sparzyć przelewając wrzątkiem na sicie. Dokładnie osaczyć i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę odrzucając pestki. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, polać dressingiem i wymieszać. Sałatkę przełożyć do szklanych pucharków, udekorować listkami melisy oderwanymi z gałązek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz