poniedziałek, 23 lutego 2009

Fasolka po bretońsku

Składniki na 4 porcje:

200 g fasoli Piękny Jaś
1 - 2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
100 g chudego wędzonego boczku
200 g kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
2-3ząbki czosnku

Wykonanie:

Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować fasolę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Zasmażyć mąkę na maśle, dodać do fasolki, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz