Składniki na 4 porcje:
200 g fasoli Piękny Jaś
1 - 2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
100 g chudego wędzonego boczku
200 g kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
2-3ząbki czosnku
Wykonanie:
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować fasolę do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Gdy fasola będzie zupełnie miękka,   dodać   koncentrat pomidorowy   i   dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku    cukrem,    solą, pieprzem i majerankiem. Zasmażyć mąkę na maśle, dodać do fasolki, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz