Składniki na 4 porcje:
2 dojrzałe awokado
20 dużych krewetek (mrożonych)
5-6 mandarynek
2-3 gałązki koperku
sok z cytryny, 1 łyżka winiaku
Sos Tysiąc Wysp:
5-6 łyżek majonezu
2-3 łyżki keczupu
sok z cytryny, tabasco
sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić. Gdy są w pancerzykach, ściągnąć je delikatnie. Usunąć z grzbietu ciemną nitkę przewodu pokarmowego. Następnie krewetki opłukać, odsączyć na sitku. W płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Włożyć krewetki i obgotować przez 2-3 minuty. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć, ostudzić. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić winiakiem i sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na kawałeczki. Awokado przekroić na pół i usunąć pestki. Łyżeczką wyjąć miąższ tak, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Pokrojone awokado włożyć do miski razem z cząstkami mandarynek i krewetkami. Polać sosem, delikatnie wymieszać. Sałatkę włożyć do wydrążonych połówek awokado. Udekorować piórkami koperku oderwanymi z łodyżek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz