poniedziałek, 23 lutego 2009

Cassoulet

Składniki:

300 g białej perłowej fasoli
1 marchew
3 cebule
5 -6 ząbków czosnku
3 goździki
2 liście laurowe
200 g boczku wędzonego
2 bukiety aromatyczne (związane po 2 - 3 gałązki natki, tymianku, rozmarynu, szałwii)
400 g karkówki wieprzowej
300 g jagnięciny (łaty bez kości, łopatki)
4 fyżki oliwy
300 g mięsa z udek kurczaka 
1 -2 łodygi selera naciowego
3-4 pomidory
0,5 l bulionu wołowego (z kostki}
sól, pieprz
300 g kiełbasy czosnkowej

Wykonanie:

Umytą fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnego dnia osączyć. Obrać i opłukać marchew, cebulę i czosnek. W jedną cebulę wbić goździki oraz listki laurowe. Marchew oraz połowę wędzonego boczku pokroić w kostkę. Do garnka włożyć osaczoną fasolę, marchew, naszpikowaną cebulę oraz 3 ząbki czosnku i jeden bukiet aromatyczny. Zalać zimną wodą, posolić i gotować 1 godzinę na bardzo małym ogniu. W tym czasie wieprzowinę i jagnięcinę umyć, pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Kolejno obsmażyć na rumiano kawałki mięsa z udek kurczaka, wieprzowinę oraz jagnięcinę. Do podsmażonego mięsa dodać 2 posiekane cebule, pokrojone na plasterki łodygi selera naciowego, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz 2 - 3 rozgniecione ząbki czosnku i drugi bukiet aromatyczny. Podlać bulionem wołowym, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 40 minut, dolewając od czasu do czasu trochę bulionu. Dodać pokrojoną na kawałki kiełbasę czosnkową i dusić jeszcze 10 minut. Ugotowaną fasolę odcedzić, dodać do potrawy. Całość przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy kamionkowej. Wierzch przykryć pozostałym boczkiem pokrojonym na plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać około 45 minut.

Info: Słownik wyrazów obcych Wladysława Kopalińskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz