20 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka
4 jabłka
1 por
chili
2 filety z piersi kurczaka
5 dag startego żółtego sera
Dodatki:
oliwa do smażenia,
sok z cytryny,
tymianek,
natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka wymieszać ze szklanką mleka, szklanką wody, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie przyrządzić nadzienie. Filety z piersi kurczaka opłukać, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Por oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić plasterki pora. Dodać jabłka i chili, posypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażyć razem 5 minut, aż jabłka lekko zmiękną. Dodać pokrojone w kostkę upieczone piersi kurczaka, tarty żółty ser i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Ciasto naleśnikowe zamieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i wlewać łyżką wazową ciasto w takiej ilości, żeby pokryło cienką warstwą powierzchnię patelni. Usmażyć kolejno naleśniki. Naleśniki obłożyć farszem, zwinąć, zapiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz