Składniki na 4 porcje:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 cebule
600 g kiszonej kapusty
1/2 strąka papryki
1 łyżka miodu
2 listki laurowe, kminek, ziele angielskie, jagody jałowca
1 kostka bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kotlety schabowe umyć, osuszyć, natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku. W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć kotlety, obsmażyć z obu stron na rumiano, wyjąć. Na tłuszcz ze smażenia włożyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę, usmażyć ją na złoty kolor. Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do cebuli. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, miód, listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i czarnego pieprzu oraz I łyżeczkę kminku. Podlać 2 szklankami wrzątku z rozpuszczoną kostką bulionową. Gotować na wolnym ogniu, az kapusta będzie wystarczająco miękka (przez około 30 minut), Na wierzchu ułożyć kotlety, posolić, przykryć i dusić razem jeszcze 20 minut. Kapustę ułożyć wraz z kotletami na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz