poniedziałek, 23 lutego 2009

Pikantna tarta z kiszoną kapustą

Składniki na 6 porcji:

300 g mąki
200 g masła
4 jajka
300 g kiszonej kapusty
listek laurowy, ziele angielskie
2 jabłka
1 duży por
100 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
tymianek, rozmaryn
0,25 l śmietany
3-4 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

Mąkę posiekać z pokrojonym na płatki miękkim masłem. Dodać 1 jajko, 2-3 łyżki zimnej wody i szczyptę soli. Składniki połączyć siekając nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie. Kapustę pokroić, podlać kilkom łyżkami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dusić przez 30 minut. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Por oczyścić, przyciąć ciemnozielone końce liści, dokładnie opłukać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć boczek, zrumienić. Dodać por i jabłka, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Podsmażyć, mieszając, przez 5-6 minut i dodać do kapusty. Ostudzić. 
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną łyżką oliwy formę na tarte o średnicy ok. 28 cm. Wyłożyć nadzienie. Zalać śmietaną rozmieszaną z 3 jajkami i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz