środa, 11 lutego 2009

Pikantne tortille z wieprzowiną

Składniki:
40 dag wieprzowiny
2 ziemniaki
2 kolorowe papryki
1 cebula, 2-3 ząbki czosnku
papryczka chili
6-8 tyżek pikantnego sosu pomidorowego 9 3-4 gałązki tymianku
2 łyżki posiekanej kolendry
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
8 gotowych tortilli kukurydzianych

Wykonanie:

Mięso umyć, włożyć do garnka razem z obraną i krojoną w kostkę cebulą oraz ząbkami czosnku. Zalać wodą tak, aby było tylko przykryte. Dodać tymiak,  listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wówczas dodać obrane ziemniaki i gotować razem jeszcze 20 minut, uważając, by ziemniaki się nie rozgotowały. Na koniec włożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną na paski paprykę. Gotować jeszcze przez 3 minuty. Odstawić gar z ognia, odcedzić, ostudzić. Mięso i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z paskami papryki. Toi podsmażyć na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku. Następnie posmarować pikantnym sosem pomidorowym i wyłożyć na nie farsz. Posypać posiekaną kolendrą i papryczką chili. Zwinąć tortille w rulony i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz