piątek, 30 listopada 2007

Tymbaliki


Składniki:
0,5 kg piersi kurczaka,
marchew,
pietruszka,
por,
seler,
cebula,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz cayenne, ziarenka pieprzu czarnego, vegeta, kostka rosołowa,
7 łyżeczek żelatyny w proszku na litr wywaru,
jajko,
groszek,
sałata,
papryka,
pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Piersi ugotować z warzywami w 1,5 litra wody. Podzielić je na pół, a następnie na cząstki, oddzielnie część od spodu. Wyciągnąć warzywa z wody, przecedzić. Wywar wystudzić, zebrać tłuszcz, przecedzić przez gazę,(aby był klarowny do gorącego włożyć ubitą pianę z białek, zamieszać by zebrały się na niej wszelkie nieczystości i przecedzić przez gazę). Wcześniej zamoczyć żelatynę w pół szklanki wody; musi spęcznieć. Włożyć ją do garnka z gorącą woda, wymieszać aby była płynna. Wlać do gorącego wywaru, wystudzić, przelać do dwóch garnków. W kokilkach ułożyć mięso, udekorować warzywami, jajkiem. Zalać żelatyną z jednego garnka. Z drugiego nakładać gęstniejącą żelatynę na wcześniej przygotowane danie, gdy ta pierwsza zastygnie.
Złowione na Wizaz.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz