piątek, 30 listopada 2007

Chrupiące jabłka w cieście


Składniki:
- 50 dag kwaśnych jabłek
- 2 jaja
- 15 dag mąki
- pół szklanki białego wina
- cukier puder
- cynamon
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- aromat waniliowy
- sól
Wykonanie:
Umyte jabłka obierz ze skórki, pokrój w ósemki, nie zapominając o usunięciu gniazd nasiennych.
Cząstki jabłek skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jajka roztrzep ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj do nich mąkę oraz wino (alkohol można zastąpić mlekiem). Na końcu dodaj
aromat waniliowy.
Ciasto dokładnie wymieszaj, aż stanie się gęste i gładkie jak śmietana. Cząstki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany na patelni olej. Jabłka w cieście smaż na złotobrązowy kolor. Przełóż je następnie na ogrzany półmisek i posyp cukrem pudrem (możesz wymieszać go z cynamonem). Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Złowione na: Gotowanie z x3m

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz