piątek, 30 listopada 2007

Opieńki marynowane

Składniki:
1 kg opieniek,
1,5 łyżki soli,
1 szklanka octu,
1 liść laurowy, pieprz, cynamon,
1 goździk, 2-3 gałązki koperku
Wykonanie:
Większe kapelusze przekroić wzdłuż i w poprzek, mniejsze pozostawić w całości i ugotować z dodatkiem octu i soli w małej ilości wody (około 1 szklanki). Zebrać z wierzchu powstałe szumowiny. Dodać liść laurowy oraz pozostałe przyprawy i ciągle mieszając gotować jeszcze przez 20 minut. Kiedy grzyby zaczną opadać na dno garnka, zdjąć je z ognia. Ostudzić, włożyć koperek, przelać całość do kamionkowego lub szklanego naczynia i zakryć celofanem albo pergaminem. Przechowywać w chłodnym miejscu. Marynowane opieńki stanowią wspaniały dodatek do sałatek.
Złowione na: Książka-kucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz