piątek, 30 listopada 2007

Chińska karkówka


Autor: Kulinarny Atlas Świata

Składniki:
- 50 dag karkówki wieprzowej
- 45 dag porów
- 1 zielona papryka (20 dag)
- 20 dag kapusty pekińskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu z kostki (najlepiej warzywnego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki wódki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu winnego lub (lepiej) ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- po łyżeczce imbiru i vegety
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości 1 cm, oprósz mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz imbirem i vegetą, wlej połowę bulionu oraz wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodaj do mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce czosnek, wlej sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotuj. Sos przypraw papryką oraz pieprzem i połącz z mięsem. Podawaj z makaronem sojowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
złowione na Gazeta.pl Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz