piątek, 30 listopada 2007

Karkówka 'palce lizać'


Składniki:
- chuda karkówka-pokrojona na kotlety cebula ser żółty np.podlaski keczup pikantny sól
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Karkówkę rozbijamy jak na kotlety, posypujemy solą, pieprzem i układamy w żaroodpornym naczyniu (jeśli bedziemy zapiekac w piekarniku). Na każdy kotlet kładziemy plasterki cieniutko pokrojonej cebuli, mogą byc całe kółka, na to plaster żółtego sera - tak, aby całość była nim pokryta. Wszystko polewamy dość grubo keczupem (wytworzy sie potem przepyszny sos). Wstawiamy do piekarnika - najpierw przykrywamy, na koniec warto na chwile odkryć. Dusić do miękkości. Podawać tak jak kotlety, koniecznie z ryżem. Bardzo szybko mozna przyrządzić to danie na kuchence, w głebokiej patelni-pod przykryciem. Nie wygląda może tak efektownie jak z piekarnika, ale smakuje tak samo wyśmienicie.

złowione na: Gazeta.pl Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz