![]()  | z książeki:  | 
SKŁADNIKI: 
wątroba wołowa - 500 g 
rosół z kurczaka - 1 / 2 szklanki 
kalafior - 250 g 
świeże grzyby (przy braku - pieczarki) - 12 sztuk. 
mleko - 1 szklanka 
mąka pszenna - 1 szklanka 
musztarda - 3 łyżki 
cebula - 1 ząbek 
pieprz - 1 pod 
masło - 1 łyżka 
olej roślinny - 1 łyżka 
sól 
mielony pieprz 
zielona pietruszka 
 | |
METODA GOTOWANIA: 
Pokroić wątrobę w szerokie plastry, zalać mlekiem i moczyć przez 2 godziny. Wylać mleko, wątrobę suszyć. 
Wymieszać mąkę, sól, pieprz, musztarda i 1 łyżka posiekanej zieleni. Obtoczyć plastry wątroby, a następnie obsmażyć w gorącym maśle do złotego koloru. 
Na rozgrzanym oleju roślinnym usmażyć plasterki cebuli i papryki. 
W piekarniku w żaroodpornym naczyniu umieścić  wątrobę - smażona cebula i papryka, poukładać dookoła, kalafior  i grzyby. Dodać olej, pozostały po smażeniu, wlać bulion i dusić w piekarniku przez 20 minut. 
Przy podawaniu umieść kawałki wątroby na płycie, wokół poukładać warzywa i grzyby, skropić utworzone w czasie duszenia  sosem. Przybrać zieleniną. 
 | |
czwartek, 1 kwietnia 2010
Pieczeń po królewsku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz