z książeki: | |
SKŁADNIKI:
wątroba wołowa - 500 g
rosół z kurczaka - 1 / 2 szklanki
kalafior - 250 g
świeże grzyby (przy braku - pieczarki) - 12 sztuk.
mleko - 1 szklanka
mąka pszenna - 1 szklanka
musztarda - 3 łyżki
cebula - 1 ząbek
pieprz - 1 pod
masło - 1 łyżka
olej roślinny - 1 łyżka
sól
mielony pieprz
zielona pietruszka
| |
METODA GOTOWANIA:
Pokroić wątrobę w szerokie plastry, zalać mlekiem i moczyć przez 2 godziny. Wylać mleko, wątrobę suszyć.
Wymieszać mąkę, sól, pieprz, musztarda i 1 łyżka posiekanej zieleni. Obtoczyć plastry wątroby, a następnie obsmażyć w gorącym maśle do złotego koloru.
Na rozgrzanym oleju roślinnym usmażyć plasterki cebuli i papryki.
W piekarniku w żaroodpornym naczyniu umieścić wątrobę - smażona cebula i papryka, poukładać dookoła, kalafior i grzyby. Dodać olej, pozostały po smażeniu, wlać bulion i dusić w piekarniku przez 20 minut.
Przy podawaniu umieść kawałki wątroby na płycie, wokół poukładać warzywa i grzyby, skropić utworzone w czasie duszenia sosem. Przybrać zieleniną.
| |
czwartek, 1 kwietnia 2010
Pieczeń po królewsku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz