Składniki: 
  1 kg schabu (szeroki kawałek),  2 polędwice średniej wielkości, 4 kwaśne jabłka, 25 dag suszonych śliwek, 25 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, kilka ziaren kminku, sól, pieprz.
  Marynata:
  2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego,  2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. 
 
Jak przyrządzić? 
 
 
Z polędwiczek odciąć cienkie końcówki, w pozostałych częściach zrobić nożem otwór wzdłuż i wypełnić go suszonymi śliwkami. 
 
Tak przygotowane polędwice włożyć do zamrażarki, żeby zesztywniały. 
 
Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. 
 
Wzdłuż schabu zrobić otwór i poszerzać go nożem w różnych kierunkach. 
 
W otwór wcisnąć zamrożone polędwiczki. 
 
Tak przygotowane mięso dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny. 
 
Schab włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut. 
 
Z umytych jabłek odciąć wieczka i wydrążyć środki. 
 
Odciśniętą kapustę kiszoną podsmażyć na łyżce oleju, dodać kminek, sól i pieprz. 
 
Kapustą napełnić jabłka i włożyć do brytfanny z mięsem. 
 
Piec jeszcze około 40 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. 
 
 
 
Jak podawać? 
 
 
Faszerowany schab podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno do pieczywa.  | 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz