sobota, 3 kwietnia 2010

Świąteczny schab faszerowany polędwicą i śliwkami


Złowione na O2
Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 02-04-2010
Schab przyrządzony według tego przepisu z powodzeniem może znaleźć się na wielkanocnym stole. Wygląda apetycznie, smakuje wybornie. Soczyste mięso, delikatność polędwicy i specyficzny aromat suszonych śliwek powoduje, że mięso ma niepowtarzalny smak. Pieczone jabłka z kiszoną kapustą są doskonałym dodatkiem oraz dodają atrakcyjności potrawie.
Porcje: 6  Koszt: 45 zł  Trudność: średni  Czas: 120 min. Kaloryczność: średnia
   


Składniki:


1 kg schabu (szeroki kawałek),
2 polędwice średniej wielkości,
4 kwaśne jabłka,
25 dag suszonych śliwek,
25 dag kiszonej kapusty,
2 łyżki oleju,
kilka ziaren kminku,
sól, pieprz.

Marynata:

2 łyżki miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka majeranku,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz.


Jak przyrządzić?


Z polędwiczek odciąć cienkie końcówki, w pozostałych częściach zrobić nożem otwór wzdłuż i wypełnić go suszonymi śliwkami.

Tak przygotowane polędwice włożyć do zamrażarki, żeby zesztywniały.

Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.

Wzdłuż schabu zrobić otwór i poszerzać go nożem w różnych kierunkach.

W otwór wcisnąć zamrożone polędwiczki.

Tak przygotowane mięso dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny.

Schab włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.

Z umytych jabłek odciąć wieczka i wydrążyć środki.

Odciśniętą kapustę kiszoną podsmażyć na łyżce oleju, dodać kminek, sól i pieprz.

Kapustą napełnić jabłka i włożyć do brytfanny z mięsem.

Piec jeszcze około 40 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.



Jak podawać?


Faszerowany schab podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno do pieczywa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz