Składniki:
1 kg schabu (szeroki kawałek), 2 polędwice średniej wielkości, 4 kwaśne jabłka, 25 dag suszonych śliwek, 25 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, kilka ziaren kminku, sól, pieprz.
Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z polędwiczek odciąć cienkie końcówki, w pozostałych częściach zrobić nożem otwór wzdłuż i wypełnić go suszonymi śliwkami.
Tak przygotowane polędwice włożyć do zamrażarki, żeby zesztywniały.
Miód wymieszać z octem balsamicznym, oliwą, dodać majeranek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Wzdłuż schabu zrobić otwór i poszerzać go nożem w różnych kierunkach.
W otwór wcisnąć zamrożone polędwiczki.
Tak przygotowane mięso dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny.
Schab włożyć do brytfanny i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.
Z umytych jabłek odciąć wieczka i wydrążyć środki.
Odciśniętą kapustę kiszoną podsmażyć na łyżce oleju, dodać kminek, sól i pieprz.
Kapustą napełnić jabłka i włożyć do brytfanny z mięsem.
Piec jeszcze około 40 minut, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Jak podawać?
Faszerowany schab podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno do pieczywa. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz