sobota, 24 kwietnia 2010

Żeberka na ostro

Złowione na: O2
Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 15-04-2010
Żeberka mają tylu zwolenników ilu przeciwników. Jedni uważają, że są tłuste i niezdrowe, inni są nimi zachwyceni. Męska część na pewno jada żeberka chętniej - grillowane, pieczone, duszone w kapuście. Moim zdaniem dobrze przyprawione, uprzednio marynowane smakują każdemu i na pewno nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. A że są kaloryczne? Przecież nie jemy
 ich codziennie.
Porcje: 4  Koszt: 22 zł  Trudność: średni  Czas: 120 min. Kaloryczność: wysoka
   


Składniki:


1kg żeberek wieprzowych.

Marynata:

puszka piwa,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 listki laurowe,
5 ziarenek pieprzu,
3-4 ząbki czosnku,
sól,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki.

Glazura:

2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 łyżki ostrej papryki,
4 łyżki marynaty piwnej.


Jak przyrządzić?


Żeberka pociąć na porcje.

Natrzeć solą, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego.

Posypać rozdrobnionymi listkami laurowymi, majerankiem, pokrojonym czosnkiem i słodką papryką.

Zalać piwem.

Żeberka przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.

Mięso wyjąć z marynaty.

Miód wymieszać z oliwą, marynatą piwną i ostrą papryką.

Posmarować żeberka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę i 40 minut.

Jeżeli wierzch żeberek zaczyna mocno się przypiekać, naczynie przykryć folią aluminiową i piec do miękkości.



Jak podawać?


Podawać z ogórkiem kiszonym, papryką konserwową lub innymi surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz