Tekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 15-04-2010
|
Żeberka mają tylu zwolenników ilu przeciwników. Jedni uważają, że są tłuste i niezdrowe, inni są nimi zachwyceni. Męska część na pewno jada żeberka chętniej - grillowane, pieczone, duszone w kapuście. Moim zdaniem dobrze przyprawione, uprzednio marynowane smakują każdemu i na pewno nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. A że są kaloryczne? Przecież nie jemy |
Porcje: 4 Koszt: 22 zł Trudność: średni Czas: 120 min. Kaloryczność: wysoka |
1kg żeberek wieprzowych. Marynata: puszka piwa, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 3-4 ząbki czosnku, sól, łyżka majeranku, łyżka słodkiej papryki. Glazura: 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 łyżki ostrej papryki, 4 łyżki marynaty piwnej. Jak przyrządzić? Żeberka pociąć na porcje. Natrzeć solą, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Posypać rozdrobnionymi listkami laurowymi, majerankiem, pokrojonym czosnkiem i słodką papryką. Zalać piwem. Żeberka przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Mięso wyjąć z marynaty. Miód wymieszać z oliwą, marynatą piwną i ostrą papryką. Posmarować żeberka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę i 40 minut. Jeżeli wierzch żeberek zaczyna mocno się przypiekać, naczynie przykryć folią aluminiową i piec do miękkości. Jak podawać? Podawać z ogórkiem kiszonym, papryką konserwową lub innymi surówkami. |
sobota, 24 kwietnia 2010
Żeberka na ostro
Złowione na: O2
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz