SKŁADNIKI:
cielęcina (mięso wieprzowe) - 1 kg
cebula - 1 ząbek
Rosół z wołowiny - 1 szklanka
Kalafior - 220 g
fasola z puszki - 225 g
mrożony groszek zielony - 220 g
olej roślinny - 2 szklanki
masło - 2 łyżki
Hop-suneli - 20 g (przy braku inna mieszanka przypraw korzennych)
pietruszka i koperk - 15 g
sól
pieprz
sos słodko-kwaśny - 200 g (przyrządzamy wg dostępnych przepisów, lub kupujemy gotowy) - linki do oryginalnego sosu (jęz. rosyjski):
sos słodko-kwaśny sos czerwony
METODA GOTOWANIA:
Mięso kroimy w kostkę o masie 30-40 g, sól i pieprz. Usmażyć na oleju, aż będą lekko brązowe, dodać bulion, pokrojoną cebulę z dodatkiem soli i hop - suneli.
Gotujemy w osolonej wodzie podzielony na różyczki kalafior i groszek, fasolę ogrzewamy oddzielnie. Wszystkie warzywa połączyć, dodać trochę bulionu i gotować na wolnym ogniu z dodatkiem masła i soli.
Mięsa układamy na talerz, warzywa na krawędziach, przystrajamy zieleniną. Sos słodko-kwaśnym podajemy oddzielnie.
| |
czwartek, 1 kwietnia 2010
Cielęcina z Baszkirii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz