Składniki na 4 porcje:
4 średnie ziemniaki (300 g)
1 marchew (100 g)
pęczek młodej botwinki
pęczek dymki
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
tymianek, sól, pieprz
6 jajek
3-4 łyżki kremówki
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Młode buraczki oskrobać i dokładnie umyć razem z liśćmi, pokroić. Dymkę ze szczypiorem oczyścić, opłukać, osączyć, posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć ziemniaki, marchew oraz dymkę ze szczypiorem i podsmażyć przez 5 minut, mieszając. Dodać botwinkę oraz posiekane ząbki czosnku. Doprawić tymiankiem, solą, pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Jajka wbić do miski, dodać kremówkę, sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną roztrzepać widelcem i zalać nią warzywa na patelni. Potrząsnąć patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozlała. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód się zetnie. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut a następnie pokroić na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz