niedziela, 2 sierpnia 2009

Tarta owocowa z bezą

Składniki: kruche ciasto:
300 g mąki, szczypta soli
pół kostki masła
50 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 żółtka
obłożenie:
500 g owoców leśnych jagodowych (maliny, jagody, jeżyny)
i lOOg cukru (w zależności od kwaśności owoców)
i 3-4 łyżki pokruszonych biszkoptów
beza:
3 białka
200 g cukru

Przygotowanie:
Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Obłożyć pokrojone na plasterki masłem, posiekać, aż powstaną małe grudki. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę nową oraz żółtka. Składniki wymieszać nożem, a gdy się połączą, szybko zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę, zawinąć, schłodzić w lodówce. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o grubość 0,5 cm, ułożyć w natłuszczonej formie na tarte (o średnicy - 25 cm). Wylepić dokładnie brzegi formy. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obsypać suchym grochem, aby zapobiec opadnięciu na pionowych brzegów. Wstawić do piekarnika o temp. 200°C i upiec na złoty kolor przez około 20 minut. Usunąć papier z grochem. Owoce posłodzić do smaku. Na dno tarty nasypać warstwę pokruszonych biszkoptów (wsiąknie w nie sok, by spód pozostał kruchy). Białka ubić z cukrem na sztywną bezę, ułożyć łyżką warstwie owoców, tworząc kopczyki. Tarte wsławić piekarnika o temp. 160°C i piec jeszcze 20 minut, aż beza nabierze koloru słomkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz