niedziela, 2 sierpnia 2009

Placki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

800 g dużych ziemniaków
1 jajko
cebula
pół strąka papryki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać roz-kłócone jajo, startą na drobnej tarce cebulę, pokrojoną w cienkie pa-seczki paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Na ciężkiej patelni rozgrzać oliwę. Na gorącą oliwę kłaść łyżką porcje przygotowanej masy ziemniaczanej i lekko ugniatać łyżką, formując okrągłe placki. Smażyć na dużym ogniu, aż placki nabiorą od spodu złotobrązowego koloru. Zmniejszyć ogień, odwrócić placki na drugą stronę i dosmażyć na rumiano. Gotowe placki osaczyć na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i trzymać w cieple. Podawać z jajkiem sadzonym i sezonowymi surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz