Składniki:
500 g mąki
1 torebka drożdży instant (7 g)
szczypta soli
1 szklanka mleka
150 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 g masła
700 g śliwek (mogą być mrożone,bez pestek) ,
I tłuszcz i tarta bułka do formy
beza:
4 białka
250 g cukru
100 g drobno posiekanych orzechów laskowych
cukier puder i cynamon do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami instant i szczyptą soli. Dodać letnie mtako,cukier, żółtka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopione i ostudzone masło. Ciasto odstawić do wyrośniecia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Blachę natłuścić, posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blachę, rozciągnąć je na całą jej powierzchnię, odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec cukier. Ubijać dalej, aż cukier się rozpuści, a beza będzie lśniąca. Wsypać na koniec posiekane orzechy i lekko wymieszać. Bezę rozsmarować na placku. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek przekrojem do góry. Placek wstawić do piekarnika o temp. 180°C. Piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz