sobota, 28 sierpnia 2010

Schab w warzywach z ryżem

 Złowione na :Kaufland


 
 
 
 






Składniki (4 porcje):
50 dag schabu bez kości
3 kolorowe papryki
1 por
1 cebula
2 pomidory
2 szklanki ryżu
2-3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oleju
1 kostka bulionu warzywnego
oregano
tymianek
sól
pieprz
 Przygotowanie:
  • Schab umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, natrzeć solą i pieprzem. Warzywa umyć, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Por pokroić w talarki.
  • W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na rumiano ze wszystkich stron. Dodać przygotowane warzywa i smażyć razem przez 3 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany ryż, oprószyć oregano i tymiankiem. Zalać 1 litrem wrzątku, wkruszyć kostkę bulionową, wymieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn a mięso będzie miękkie.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dodać do potrawy. Gotować razem jeszcze przez około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Posypać świeżymi ziołami i podawać.
Wartości odżywcze:





Na jedną porcję:
634 kcal / 2 656,4 kJ
94,1 g węglowodanów
37 g białka
14 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz